Thursday, September 29, 2011

homesickkkk

Salam semuaa.....

lame dah x menulis kat sini kan.. sibuk sangat2....
2 minggu dah berada d perantauan ni, dah demam2 sebab rindu.. homesick....huhuhuhu
mcm budak2 jak kan..hehehe
nak share sikit pasal kejadian yg sangat2 xdapat kulupakan..kenangan pahit kot....
17 september 2011.. 4 pagi..
berangkat dari rumah... smpai kat airport dekat2 jam 5.... flight ke kl jam 6.15...
sampai kat lcct jam 8 pagi......
pastu tunggu bas ambik, jam 12.15pm baru datang.... 
sampai kat Virgo Teluk Batik, Lumut Perak dalam jam 7..
perjalanan yg sangat panjang n membosankan....
sampai2 gi daftar bilik, then mandi n terus g makan,...
pastu ada taklimat, taklimat n taklimat...
sampai jam 3 lebih....
12 jam berjaga... korang bayangkan la mcam mana mata time tu..hahahaha...
pastu kena bangun tidur jam 5.30... huwaaaa.. rasa nak nangis jak time tu...
xcukup tidur...
Syukur alhamdulillah, seminggu dapat aku lalui...
walaupun ada titis air mata yg menitis sebab kena 'dera'...
xpenah kena macam ni,,,
taknak la crita lagi.....teruk sangat2..
seminggu rasa macam dah bertahun2 dah.....
sekarang dah kat PUSAT KEGIATAN MASYARAKAT (PKM'A) Kuala Selangor....
sape2 yg tinggal berdekatan sini, boleh la melawat aku..hahahhahahaa...
nanti aku updatekan gmbar2 time kursus k..hehehe
ok, daaaaaaa







Wednesday, September 14, 2011

hmmmmmm

Salam semua....
nak update pasal Kursus Sijil Pend Awal Kanak2...hehehe.. sibuk jak kan.. macam la orang baca....

Alhamdulillah, semua dah selesai.... Medical checkup n tiket...
ari ni aku g ambik tiket, fuyoooo... awalnya.. aku kena flight first la.. aduh... 

berangkat dari kuching ni jam 6.15 pagi....
pastu sampai kat sana dalam jam 8.. then kena tunggu peserta2 dari bahagian lain pulak.. 
apuuuuuu, ntah brapa lama ntah nak tunggu ni... huhuhuhu..
tapi xpela.. ape boleh buat kan...

pastu ada bas yang akan ambik kitaorang...terus ke Virgo Teluk Batik, Perak...

macam tak sabar dah aku ni...
tapi barang2 belum settle lagik.. tengah mencari baju plain kaler biru tua ni..susah betul carik...
bila jumpa, lengan pendek pulak... bila jumpa yg lengan panjang, nipis lak...
bila dah jumpa yg betul2 ngam ade corak lak..aduhh.. nak buat ape ni..huhuhuhu..habis dah sluruh kedai kat kuching ni aku carik (cam tipu jak aku ni)hehehe

esok la nak teruskan mencarik.. 
ok, blah dulu la.. slow betul line...hehehe



Sunday, September 11, 2011

Happy Mode...

Assalamualaikum & salam sejahtera untuk orang2 yg baca blog ni (adaka??)

Happy mode???? SEbab ape?

Hari jumaat ni 9/9/2011 jam 4:57pm, time tengah syok2 tengok tv, aku mendapat 1 panggilan...
Panggilan yg aku tunggu selama beberapa bulan... hehehee..betul2 tak sangka...
Alhamdulillah.... tak sia2 aku berlari pusing padang 2.4 km...and tak sia2 aku tunggu inteview tu dari pagi smpai petang.. SYukur atas rezkiMu YA ALLAH...

Tak dapat nak terangkan betapa happynya aku time tu.. Alhamdulillah..

Thanks, arigato, syukran, terima kasih, nandre, xie xie, kamsahamnida, gracias, makkaseh buat 'orang2' yang sentiasa mendoakan aku.. and aku doakan kawan2 aku yang teman aku sampai petang ari tu dapat jugak.. ksian dorang...aminnnn..

nanti aku aku update bila n di mana aku kursus tu k.. sebab esok baru nak ambik surat tawaran..tu pun kalau korang nak tau la.. kalo xnak, xyah bace..hehehee.....



Thursday, September 8, 2011

Lari.... lari..lari...

Assalamualaikum wbt.. =)
lama dah rasanya xmenaip kat sini.. asyik2 copypaste je kan.. ari ni tetiba jak rasa nak menaip...

so, macam mana raya korang?? best tak??
Raya memang best... tapi untuk bekerja selepas cuti raya tu la yg tak bestnya...
Ni termasuk aku skali la...hehee.. kalo korang cuti seminggu atau 2 mggu, aku lak cuti sebulan lebih... hebat x??hhahahaa.... sepanjang bula posa ni aku x gi kerja....

Bila dah ari isnin tu dah xde semangat dah nak gi krja.. sebab cuti pnjang sgt.... 
bila dah siap2 mau turun, aku trima msj dari kawanku.. :
"Kak, xpayah buat kafa ari ni... budak2 xramai datang".... Geram??? orang dah siap2 tiba2 tak jadi lak.... (tapi dlm hati rasa bersyukur sebab xperlu kerja dulu)...

so, kelas diteruskan untuk hari esoknya... so far, berjalan dengan lancar.. cuma ari ni jak xlancar.. macam tersekat2 jak ni...hahaha..

Penyelia datang!!!! Lari!!!! Lari!!!!...
1st time didatangi penyelia sepanjang hampir 2 tahun aku ngajar...
terkejut bila dapat call dari ketua kami, " Na, kamek rasa kamek terjumpa penyelia otw ke skolah.. tolong update kedatangan budak2 n tolong inform yg lain"

aku pun cepat2 keluar dari library then, terkejut beruk bila penyelia tu dah depan library..hahahahaa..

Akupun melontarkan senyuman yg paling manis (manis ke?? mcm senyum xjadi jak aku rasa... )  nerves2.... 
Banyaknya soalan... aku inteview pun xbnyak macam tu soalannya... kawan2 yg lain tertanya2  apa yg penyelia tu ckp lama sangat ngan aku....

Alhamdulillah aku dapat menjawab semua soal jawab penyelia tu.... alhamdulillah..
dan alhamdulillah, aku terlepas dari menipu sebab kawan2 yg lain buat tipu sunat ari ni.. dorang cakap buku mengajar tak bawa sedangkan buku tu memang kami bawa tiap masa... sebabkan buku tu tak lengkap sampai bulan ni, terpaksa menipu..... Nasib baek la penyelia tu xtanya ngan aku..... Syukur sangat2...

so, main point kat sini : Sila siapkan rekod mengajar ye cik Nana...hehehe... 
Tensionni. sebab aku pun blm buat lagi. Buku tu tinggal kat skolah sebab tadi hujan lebat.. yalah, kami kan naik prahu.. takut basah (baek punya alasan... )
last aku buat bulan 1.....ada 8 bulan lagi mok update ni.. ok, usaha tangga kejayaan..
~kerana selepas kesulitan ada kemudahan ^_^




Monday, September 5, 2011

bukan cinta biasa





menangislah semahunya…


Ketika kanak-kanak,
menangis ku kerana haus dan lapar..
menangis ku kerana inginkan belaian hangat ibu di tubuhku,
menangis ku kerana inginkan barang permainan,
menangis ku kerana inginkan perhatian dari ayah dan ibu setiap masa.
:(
Ketika usiaku menjangkau awal remaja,
menangis ku kerana rakan-rakanku,
menangis ku kerana gelojak rasa sayang terhadap kaum yang bertentangan dengan jantinaku,
menangis ku kerana aku gagal dalam bercinta,
menangis ku kerana aku gagal atau cemerlang dalam peperiksaan,
menangis ku juga kerana ada ketika aku berjaya menarik perhatian gadis dan jejaka,
menangis ku kerana kesepian tanpa rasa rindu dan cinta pada hamba ciptaanNya.
:(
Ketika usiaku menginjak dewasa,
aku mungkin menangis kerana susahnya menempuh alam pekerjaan, menuntut seluruh kosentrasiku, memerah keringatku,
menangis aku kerana anak-anak ku,
menangis ku kerana isteri atau suamiku,
menangis aku kerana tidak punya kereta besar atau rumah yang sempurna,
menangis ku kerana tidak mampu memberi kesenangan harta benda kepada keluargaku.
:(
Ketika usiaku berada di penghujung..
aku menangis kerana gagal memberi kesenangan kepada keluargaku,
menangis aku kerana kesihatanku yang sudah mula merosot,
menangis aku kerana anak-anakku pergi meninggalkan aku berkhidmad utk keluarganya,
menangis aku kerana jarum silih berganti menusuk kulitku,
menangis aku kerana aku bakal meninggalkan dunia, sedangkan aku masih belum MENANGIS KERANA AKU LALAI PADA PERINTAHNYA! !
:(

mungkin kita tergolong dalam salah satu rentetan usia tersebut..
kita sentiasa menangis untuk perkara2 remeh meliputi hal2 duniawi..
tapi kita selalu alpa untuk menangis atas kejahilan kita mengenal YANG MAHA ESA,
kita sibuk mengumpul ilmu serta harta dunia,
sehingga kita lupa utk menangis atas kurangnya harta serta saham utk alam abadi kelak,
kita menangis kerana hilangnya cinta pada kekasih,
isteri atau suami serta anak2,
tetapi kita alpa untuk menangis atas KEHILANGAN NIKMAT IMAN SERTA KASIH ALLAH KEPADA KITA.
Kita menangis kerana kecacatan fizikal yang diberi Ilahi,
namun kita gagal untuk menangis tanda syukur atas nikmat lain yang diberi tanpa meminta secebis balasan sekalipun..





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, September 29, 2011

homesickkkk

Salam semuaa.....

lame dah x menulis kat sini kan.. sibuk sangat2....
2 minggu dah berada d perantauan ni, dah demam2 sebab rindu.. homesick....huhuhuhu
mcm budak2 jak kan..hehehe
nak share sikit pasal kejadian yg sangat2 xdapat kulupakan..kenangan pahit kot....
17 september 2011.. 4 pagi..
berangkat dari rumah... smpai kat airport dekat2 jam 5.... flight ke kl jam 6.15...
sampai kat lcct jam 8 pagi......
pastu tunggu bas ambik, jam 12.15pm baru datang.... 
sampai kat Virgo Teluk Batik, Lumut Perak dalam jam 7..
perjalanan yg sangat panjang n membosankan....
sampai2 gi daftar bilik, then mandi n terus g makan,...
pastu ada taklimat, taklimat n taklimat...
sampai jam 3 lebih....
12 jam berjaga... korang bayangkan la mcam mana mata time tu..hahahaha...
pastu kena bangun tidur jam 5.30... huwaaaa.. rasa nak nangis jak time tu...
xcukup tidur...
Syukur alhamdulillah, seminggu dapat aku lalui...
walaupun ada titis air mata yg menitis sebab kena 'dera'...
xpenah kena macam ni,,,
taknak la crita lagi.....teruk sangat2..
seminggu rasa macam dah bertahun2 dah.....
sekarang dah kat PUSAT KEGIATAN MASYARAKAT (PKM'A) Kuala Selangor....
sape2 yg tinggal berdekatan sini, boleh la melawat aku..hahahhahahaa...
nanti aku updatekan gmbar2 time kursus k..hehehe
ok, daaaaaaa





Wednesday, September 14, 2011

hmmmmmm

Salam semua....
nak update pasal Kursus Sijil Pend Awal Kanak2...hehehe.. sibuk jak kan.. macam la orang baca....

Alhamdulillah, semua dah selesai.... Medical checkup n tiket...
ari ni aku g ambik tiket, fuyoooo... awalnya.. aku kena flight first la.. aduh... 

berangkat dari kuching ni jam 6.15 pagi....
pastu sampai kat sana dalam jam 8.. then kena tunggu peserta2 dari bahagian lain pulak.. 
apuuuuuu, ntah brapa lama ntah nak tunggu ni... huhuhuhu..
tapi xpela.. ape boleh buat kan...

pastu ada bas yang akan ambik kitaorang...terus ke Virgo Teluk Batik, Perak...

macam tak sabar dah aku ni...
tapi barang2 belum settle lagik.. tengah mencari baju plain kaler biru tua ni..susah betul carik...
bila jumpa, lengan pendek pulak... bila jumpa yg lengan panjang, nipis lak...
bila dah jumpa yg betul2 ngam ade corak lak..aduhh.. nak buat ape ni..huhuhuhu..habis dah sluruh kedai kat kuching ni aku carik (cam tipu jak aku ni)hehehe

esok la nak teruskan mencarik.. 
ok, blah dulu la.. slow betul line...hehehe

Sunday, September 11, 2011

Happy Mode...

Assalamualaikum & salam sejahtera untuk orang2 yg baca blog ni (adaka??)

Happy mode???? SEbab ape?

Hari jumaat ni 9/9/2011 jam 4:57pm, time tengah syok2 tengok tv, aku mendapat 1 panggilan...
Panggilan yg aku tunggu selama beberapa bulan... hehehee..betul2 tak sangka...
Alhamdulillah.... tak sia2 aku berlari pusing padang 2.4 km...and tak sia2 aku tunggu inteview tu dari pagi smpai petang.. SYukur atas rezkiMu YA ALLAH...

Tak dapat nak terangkan betapa happynya aku time tu.. Alhamdulillah..

Thanks, arigato, syukran, terima kasih, nandre, xie xie, kamsahamnida, gracias, makkaseh buat 'orang2' yang sentiasa mendoakan aku.. and aku doakan kawan2 aku yang teman aku sampai petang ari tu dapat jugak.. ksian dorang...aminnnn..

nanti aku aku update bila n di mana aku kursus tu k.. sebab esok baru nak ambik surat tawaran..tu pun kalau korang nak tau la.. kalo xnak, xyah bace..hehehee.....

Thursday, September 8, 2011

Lari.... lari..lari...

Assalamualaikum wbt.. =)
lama dah rasanya xmenaip kat sini.. asyik2 copypaste je kan.. ari ni tetiba jak rasa nak menaip...

so, macam mana raya korang?? best tak??
Raya memang best... tapi untuk bekerja selepas cuti raya tu la yg tak bestnya...
Ni termasuk aku skali la...hehee.. kalo korang cuti seminggu atau 2 mggu, aku lak cuti sebulan lebih... hebat x??hhahahaa.... sepanjang bula posa ni aku x gi kerja....

Bila dah ari isnin tu dah xde semangat dah nak gi krja.. sebab cuti pnjang sgt.... 
bila dah siap2 mau turun, aku trima msj dari kawanku.. :
"Kak, xpayah buat kafa ari ni... budak2 xramai datang".... Geram??? orang dah siap2 tiba2 tak jadi lak.... (tapi dlm hati rasa bersyukur sebab xperlu kerja dulu)...

so, kelas diteruskan untuk hari esoknya... so far, berjalan dengan lancar.. cuma ari ni jak xlancar.. macam tersekat2 jak ni...hahaha..

Penyelia datang!!!! Lari!!!! Lari!!!!...
1st time didatangi penyelia sepanjang hampir 2 tahun aku ngajar...
terkejut bila dapat call dari ketua kami, " Na, kamek rasa kamek terjumpa penyelia otw ke skolah.. tolong update kedatangan budak2 n tolong inform yg lain"

aku pun cepat2 keluar dari library then, terkejut beruk bila penyelia tu dah depan library..hahahahaa..

Akupun melontarkan senyuman yg paling manis (manis ke?? mcm senyum xjadi jak aku rasa... )  nerves2.... 
Banyaknya soalan... aku inteview pun xbnyak macam tu soalannya... kawan2 yg lain tertanya2  apa yg penyelia tu ckp lama sangat ngan aku....

Alhamdulillah aku dapat menjawab semua soal jawab penyelia tu.... alhamdulillah..
dan alhamdulillah, aku terlepas dari menipu sebab kawan2 yg lain buat tipu sunat ari ni.. dorang cakap buku mengajar tak bawa sedangkan buku tu memang kami bawa tiap masa... sebabkan buku tu tak lengkap sampai bulan ni, terpaksa menipu..... Nasib baek la penyelia tu xtanya ngan aku..... Syukur sangat2...

so, main point kat sini : Sila siapkan rekod mengajar ye cik Nana...hehehe... 
Tensionni. sebab aku pun blm buat lagi. Buku tu tinggal kat skolah sebab tadi hujan lebat.. yalah, kami kan naik prahu.. takut basah (baek punya alasan... )
last aku buat bulan 1.....ada 8 bulan lagi mok update ni.. ok, usaha tangga kejayaan..
~kerana selepas kesulitan ada kemudahan ^_^


Monday, September 5, 2011

bukan cinta biasa



menangislah semahunya…


Ketika kanak-kanak,
menangis ku kerana haus dan lapar..
menangis ku kerana inginkan belaian hangat ibu di tubuhku,
menangis ku kerana inginkan barang permainan,
menangis ku kerana inginkan perhatian dari ayah dan ibu setiap masa.
:(
Ketika usiaku menjangkau awal remaja,
menangis ku kerana rakan-rakanku,
menangis ku kerana gelojak rasa sayang terhadap kaum yang bertentangan dengan jantinaku,
menangis ku kerana aku gagal dalam bercinta,
menangis ku kerana aku gagal atau cemerlang dalam peperiksaan,
menangis ku juga kerana ada ketika aku berjaya menarik perhatian gadis dan jejaka,
menangis ku kerana kesepian tanpa rasa rindu dan cinta pada hamba ciptaanNya.
:(
Ketika usiaku menginjak dewasa,
aku mungkin menangis kerana susahnya menempuh alam pekerjaan, menuntut seluruh kosentrasiku, memerah keringatku,
menangis aku kerana anak-anak ku,
menangis ku kerana isteri atau suamiku,
menangis aku kerana tidak punya kereta besar atau rumah yang sempurna,
menangis ku kerana tidak mampu memberi kesenangan harta benda kepada keluargaku.
:(
Ketika usiaku berada di penghujung..
aku menangis kerana gagal memberi kesenangan kepada keluargaku,
menangis aku kerana kesihatanku yang sudah mula merosot,
menangis aku kerana anak-anakku pergi meninggalkan aku berkhidmad utk keluarganya,
menangis aku kerana jarum silih berganti menusuk kulitku,
menangis aku kerana aku bakal meninggalkan dunia, sedangkan aku masih belum MENANGIS KERANA AKU LALAI PADA PERINTAHNYA! !
:(

mungkin kita tergolong dalam salah satu rentetan usia tersebut..
kita sentiasa menangis untuk perkara2 remeh meliputi hal2 duniawi..
tapi kita selalu alpa untuk menangis atas kejahilan kita mengenal YANG MAHA ESA,
kita sibuk mengumpul ilmu serta harta dunia,
sehingga kita lupa utk menangis atas kurangnya harta serta saham utk alam abadi kelak,
kita menangis kerana hilangnya cinta pada kekasih,
isteri atau suami serta anak2,
tetapi kita alpa untuk menangis atas KEHILANGAN NIKMAT IMAN SERTA KASIH ALLAH KEPADA KITA.
Kita menangis kerana kecacatan fizikal yang diberi Ilahi,
namun kita gagal untuk menangis tanda syukur atas nikmat lain yang diberi tanpa meminta secebis balasan sekalipun..