Saturday, December 31, 2011

Happy New Year

Salam Semua.. 31/12/2011
Sekejapnya masa brlalu kan....tak sangka hari ni ari trakhir kita di thn 2011...
So, sebelum tibanya tahun baru 2012, aku nak wish la, happy new year kat korang yg mmbaca blog ni....
Moga tahun 2012 lebih baik dari tahun2 sebelumnya.. Azam2 yg belum tercapai untuk tahun 2011 ni aku bawak ke tahun 2012 pulak... Moga tahun 2012 ni membawa kenangan manis untuk kita semua....

Sebelum detik 12.00 sila buat manual pengurusan hati ini :

• DELETE semua FILE kebencian & amarah
• INSTALL anti-virus ego & putus asa
• RESTART kehidupanmu dgn kasih sayang
• REFRESH peribadi kita yg mulia
• DOWNLOAD sifat2 SABAR & TAQWA
• UPLOAD tingkahlaku yg BENAR, JUJUR & IKHLAS
• Jangan meng-'UNDO' pengalaman buruk & sedih
• LOADING semua dgn DOA & USAHA
• COPY & PASTE semua pengajaran & ilmu yg bermanafaat
 Pstttt: masih nerves nak ngajar ni... nerves2..... camne erk???

 



Friday, December 30, 2011

yeah...

salam semua...
ari ni call yg d tunggu2 mengecall jugak(apala bhasa...korang paham ke??
Dapat call dari pejabat kemas... Dorang suruh melapor kat pejabat kemas Kuching, kat Sego....
aiyooo, mana sego tu?? Kalo sogo tu tau la.... mak aku sia cakap nak ikut kalo melapor kat sogo tu..hehehehee....

Brita gembira dari kawanku(gembira ke)..Memandangkan dia dah kat opis, dia pun cek nama aku skali...dia cakap, aku kena posting kat Tabika Kpg Sendeng....Pening lagi.. Mana tempat tu??? Tak pernah dengar ponnn... Kawanku tu dah double cek..Tapi tetap tabika yg sama..huwaaaaaaaaaaa =(

Pastu dapat call dak kemas untuk kali ke-2...Ada bnda yg lupa nak bagitau...Akupun ambik la kesempatan tanya tempat aku posting...Masih ragu2 ngan tempat yg kwn aku tu bagitau..Skali org tu cakap kat kpg Sandong daaaa... pening lagi....kat mane tu?? atoiiiii.... Aku tanye la, kat mane tempat tu Cik?? Orang tu jawab, tak tau la.. hari selasa nanti tanye lagi k... (apalaaaa)

Then dapat call dari sahabat yg terlampau excited tanye aku posting kat ne....talking2 n aku bgtau tempat aku kena posting tu...skali dia cari, fuhhh jauh meh... Rasanya punah semua harapan aku bila tau Tabika tu kat ne... Nampaknya tak dapatla aku ulang alik dari rumah...huhuhuhu..takpela, sabo2...

Sekarang ni aku hanya mampu berdoa sebuah keajaiban akan berlaku...heheheehe...

Kalo kena jugak mengajar kat sane, aku redha jak la.... demi agama, bangsa dan negara....chewahhhh, semangat ni...Moga aku diberi kekuatan...=)





Thursday, December 29, 2011



Allah tidak pernah menjanjikan langit selalu biru
Allah tidak pernah menjanjikan jalan hidup tanpa batu
Allah tidak pernah janjikan matahari tanpa hujan
Allah tidak pernah janjikan kebahagiaan tanpa kesedihan
Allah tidak pernah janjikan kesuksesan tanpa perjuangan
... ...
Kadang kita dapatkan kilat, petir dan badai tapi bukankah kita tahu ada pelangi setelah hujan ??

Allah menjanjikan kemudahan bersama kesulitan
Allah janjikan Rahmat dalam ujian
Allah janjikan ganjaran dalam kesabaran
Allah janjikan keteguhan dalam perjuangan

KEEP SMILE AND SPIRIT ^__^

Senyum ketika kita kehilangan sesuatu karena Allah telah menyediakan yg terbaik
Senyum ketika keadaan membuat kita terpuruk karena Allah akan mengubah kesedihan dengan suka cita
Senyum ketika orang menyakiti karena kita tahu Allah tidak pernah tidur dan selalu menjaga kita
Tetaplah tersenyum dan bersuka cita karena pertolongan Allah sudah dekat

LA TAHZAN INNALLAHA MA'ANA
Jangan bersedih Allah bersama kita
 
 





♥ Saya tak minta yg SOLEH ,sebab saya pun tak lah SOLEHAH sgt...

♥ Saya tak minta yg bergelar USTAZ, sebab saya lg jauh utk bergelar USTAZAH...

♥ Nak minta yg KAYA, saya pun TAK KAYA, hanya sekadar apa yg ada...

♥ Nak minta yg HENSEM, saya tak la CANTIK sgt, sekadar hamba sesempurna kejadian yang ALLAH ciptakan...
... 
♥ Nak minta yg BERPANGKAT, saya hanya seorg HAMBA...

♥ Cukuplah sekadar yg MEMAHAMI dan MENERIMA diri seadanya ...

♥ Cukuplah yang ada AGAMA di hati dan mengamalkannya serta sama2 mencari jalan ke Syurga apabila bahtera di layar dan masjid di bina...

♥ Cukuplah yang sama2 saling MEMBANTU dlm susah dan senang mengharungi lautan dunia... ♥



Friday, December 23, 2011

Home Sweet Home

Salam semua....
Home Sweet Home.. aku smpai kat bumi kenyalang ni 22/12 jam 7 mlm.. seronok sgt2 setelah 3 bulan lebih meninggalkan bumi kenyalang ni.. rindu sangat2 ngan Family..hihihi....

bermula dari Virgo Teluk Batik, Perak, ke bumi PKM'A' Kuala Selangor, berpindah ke ILK Kuala Lumpur, n akhir skali di Kem PLKN Permata Resort, Alor Gajah.... Seluruh tempat ku jelajah...

Alhamdulillah aku d berikan ketabahan diri untuk hidup d negeri orang dan d beri kekuatan olehNya untuk mngharungi cabaran2 di bumi PKM 'A' Kuala Selangor....

Buat kawan2, terima kasih sebab memberikan satu kenangan manis untuk aku... Thanks untuk kwn2.. Semoga ikatan ukhuwah yg terbina akan kekal hingga akhirnya... Bersedia untuk d posting...Peaceeee =)


Friday, December 9, 2011

Alhamdulillah selesaiiii.....


Salam semua.....

Nak menunjuk-nunjuk ckit hasil krja aku ni....walaupun tak cantik, aku tetap nak tunjuk....hehehehee.....

Tak sangka aku akan terjerumus buat puppet ni.....xsuka ka suka ka, trpksa jugak buat kan..huhuhuhu.. redhaaaa jak... =)







psttttttt: sebenarnya BIG BOOK tu org lukis untuk aku.. tapi sebab rasa bersalah aku tak buat kerja tu, aku gunting, lekat kat mounting board, selotep, n spray.. sehari semalam aku buat tu.....=) kira ok la kan.. blh d kira hasil krja aku jugak kan.. dripada xbuattt......hehehehehe

 


Sunday, December 4, 2011

Jom main masak-masak

Hehehheee....... Aku nak tersengeh-sengeh dulu, boleh tak????
jumaat lepas kitaorang ada buat praktikal masak..fuhhhh, macam apa ntah.. lama dah xmasuk dapur ni(bunyi macam selalu je aku masuk dapur).....hihihihihihi
kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan n 5 org dalam 1 kumpulan tu... pastu resepi n menu semua dah d tentukan.. kami dapat roti sardin n mee goreng.. sooo far, sooo gud..... sebab ada resepi kan.. lagipun ada org yg memang pakar memasak dlm kump aku ni..... senang ckit... dia masak tnpa mntk tolong kami.. aku cuma tolong potong2 n kemas2.. ok kan?? 8least xdela kotor sangat..hehehee..

jom la layan gambar2 yg sempat d ambik time memasak tu....

 -tengah potong lobak pun sempat posing kannnn...-

 -Roti sardin-

 -jgn hairan yerrr... kitaorg terlebih peramah, smpaikan kalo brgambo pun org akan mnyampuk..hehehe-



 -posing sebelum presentation mknan-


 -ni gmbar candid-

 -ni pun gmbar candid... apapun, jerawat ku tetap nampak.....-hehehee


Sekadar ingatan...





Menangislah sahabat,
Kerna air mata adalah bicara yang terindah...

Air mata terindah lahir,
Bilamana kamu terpisah dengan kemaksiatan,
Bilamana kamu bertaubat dengan jiwa penyesalan,
Tika dirimu mengusir kawan-kawan yang buruk perangai,
Tatkala itu kamu pasti merasakan titisan air hangat dipipimu...

Dan bilamana dirimu meraih tangan,
Insan bergelar sahabat,
Tanpa dirimu sedari pipi dibasahi,
Butiran mutiara yang sangat indah...

Bilamana tercipta satu pertemuan,
Dan terungkai segala isi hati,
Terungkap sebuah jalinan persahabatan,
Tapi tibanya saat perpisahan,
Detik ini pasti akan terjadi,
Titisan hangat pasti akan menemani diri,
Kerna pertemuan dan perpisahan adalah lumrah alam...

Bertemu dan berpisah kerana Allah,
Bisa melahirkan rantai-rantai perjuangan,
Pergimu menyebarkan wangian jannah,
Moga dunia ini akan berbau haruman syurga...

Tetapi sedarlah sahabat,
Saat dirimu menghadap Rabbul Izzah,
Mutiara indah yang hadir menemani dirimu tika itu,
Itulah air mata yang paling bernilai,
Ia bisa menjadi perisai

Sumber : Facebook.
 


Thursday, December 1, 2011


 
Tidak MUDAH tersenyum ketika hati menangis dan teriris
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari itu bagian dari kasih Ilahi
Agar Allah memindahkan kebaikan-kebaikan orang yang menyakiti kita

Tidak MUDAH bangkit dalam keadaan terpuruk
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari...
Bahwa Allah sedang menyapa dengan cinta-Nya Agar kita tumbuh besar dan kuat

Tidak MUDAH memberi ketika diri sendiri dalam kekurangan
Tapi akan terasa INDAH ketika kita bisa membahagiakan orang lain
Bukan membahagiakan diri sendiri

Tidak MUDAH memaafkan ketika kita dibenci dan di hina
Tapi akan terasa INDAH kalau itu bagian dari penyucian diri...
Dan ikhlash hanya mengharap ridlo Ilahi

Tidak MUDAH melupakan kegagalan ketika kita masih berkubang didalamnya
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itu adalah awal dari kesuksesan kita

Tidak MUDAH melupakan masa lalu yang menyakitkan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itulah jalan yang harus ditempuh
Untuk mengawali kebahagiaan yang akan diberikan Allah sebagai penggantinya

Tidak MUDAH menghilangkan duka karena kehilangan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari...
Bahwa Tuhan telah meminjamkan kepada kita beberapa saat

Tidak MUDAH menghadapi penderitaan dan cobaan yang terus mendera
Tapi akan terasa INDAH ketika menumbuhkan kesabaran dan rasa syukur
Dan menyadari itu bagian dari cara Allah menyayangi hambanya...
Seperti Allah menyayangi para Nabi dan Rasul-Nya
Sumber : Facebook
 


Kesedihan Tak Akan Abadi


 
Kesedihan tak akan Abadi...

Maka tersenyumlah Wahai diri,
Roda kehidupan selalunya berputar ada kalanya bahagia terasa,Sedih Merintih juga air mata.Tapi tahukan engkau,ada Dia yang Selalu menatapmu Lembut yang paling tahu apa Yang terbaik Untukmu.Dia Memberi apa Yang kamu butuhkan Bukan apa Yang kamu inginkan.

maka Tersenyumlah wahai Diri,
semua Yang terjadi Juga karena Kehendak-Nya,semua berjalan atas Rencana-Nya.Ilmu-Nya meliputi segalanya dan kau tak MUngkin menjangkaunya... jadi Untuk apa resah untuk Sesuatu yang Belum pasti kejadiannya.Bukankah janji-janji-Nya itu pasti.
Allah Maha Mengetahui.

Ada Dia Yang selalu Maha Memberi,dan Dia Memberika kepadamu segala apa yang kau Mohonkan pada-Nya.Dan Jika kau mampu menghitung Nikmat-Nya..maka tak ada alasan bagimu untuk mengeluh atas apa yang saat ini Allah Berikan.

Hidup Selalu berjalan meski terkadang hati tak Menginginkan,yang Dicinta akan pergi,yang Didamba akan Hilang ..Maka dekatkanlah Dirimu dengan-Nya karena Dia yang Maha Kekal.

Seorang hamba akan rapuh tanpa Tuannya,,begitu kita sebagai seorang hamba..Maka hanya pada-Nya lah Kita pantas untuk menggantungkan segala Asa Dan harapan..Karena Allah Maha Kuasa.. kau tak akan pernah kecewa.

Ini ujian dari-Nya,dan Dia tak kan menguji Hamba-Nya melebihi batas Kemampuan seorang Hamba itu.Tapi bukankah manusia memang diuji,untuk mengetahui mana yang paling Bertaqwa kepada-Nya,maka tetaplah istiqomah dijalan-Nya

Masih banyak saudara-saudara Kita diluar sana yang Sedang Diuji dengan kesakitan dan kegelisahan,Selalu ada hikmah Dibalik Musibah,Selalu ada kemudahan setelah kesulitan,,, Semua akan Indah pada saatnya,,,maka bersabarlah.

" Tersenyumlah Wahai Diri...semua yang terjadi akan berakhir dan kembali kepada-Nya"



Lega sikitttt

Ya Allah..Titipkan ketenangan buat dia yang sedang keresahan..Ya Allah,kembalikan keceriaan buat dia yang kedukaan..Ya Allah,gantikan tangisan dia dengan senyuman..Ya Allah,jika ini ujian maka berikan dia kekuatan..Ketahuilah tiada yang lebih mengerti perasaanmu melainkan Allah.Tiada yang lebih dekat kepadamu melainkan Allah.Maka rintihlah segalanya dalam doa dan sujudmu kepadaNya..ketika kau juga mencintai seseorang,maka ingatlah pada Yang Maha Menciptakan kekasihmu,ingatlah pada Yang Maha Menggenggam hati kekasihmu,ingatlah pada Yang Maha Menguasai kekasihmu dan ingatlah Yang Maha Menanamkan rasa CINTA dlm hatimu itu,Dia adalah ALLAH SWT...

Sekuat mana pun GODAAN yang harus kita hadapi,Sekuat mana pun CABARAN yang harus kita lalui,Sejauh mana pun HARI-HARI yang perlu kita tempuhi,Jangan pernah berhenti BERHARAP dari pertolongan ILAHI..Kerana Hanya Dia Sebaik2 PENOLONG..
Salam semua....
apa khabar??? chewahhh, mcm apa la pulak kan....
mlm ni aku nak relax jak... tak nak tengok kerja..........
Alhamdulillah, krja hampir siap sepenuhnya.... Semalam aku siapkan krja smpai jak 4 pagi baru tidur..... sebenarnya krja tu dah siap petang semalam... disebabkan tunggu giliran print, smpai ke pagi la pulak.. sampai tertidur aku tggu... Alhamdulillah selesai dah.. tinggal nak buat big book n puppet lagi.......

Lama tak menulis kat blog ni, terasa janggal pulak kan(mengada-ngada mood)...

2 bulan lebih dah tinggal di perantau, kerinduan pada keluarga makin menebal.. Aiiii, tak nak la tulis pasal fmily.. takut nangislak.. mlm ni nak happy2 je... xmo nangis..huhhuhu

Nak upload pic2 spanjang aku kat sini blh tak?? kalo xleh, jgn tengok k....hehehee :)


















Thursday, November 24, 2011

bertabahlah.. Allah itu sentiasa di sisimu

gilaplah logam yang ada dlm dirimu..
andai punya karat-karat yang masih bersisa dan berbaki, yg menyelaputi hati.. menyebabkan logammu malap..
maka bersihkanlah karat-karat itu..
hingga suatu ketika, logammu bersinar kembali,,
bersinar utk islam, inshaAllah





KENAPA AKU DIUJI?


KENAPA AKU DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;
"Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA FRUST?
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah: "Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung".
-Surah At-Taubah ayat 129
 


Tuesday, November 22, 2011

PWTC

Salam semua.. lambat ckit aku update blog ni....
14/11 lepas, kami ikut serta dalam sambutan 50 tahun kemas kat PWTC...ramai yg datang..dalam 6000 org,smpaikan tmpat duduk pun tak cukup.. nak kgsi la gambar ckit..hihiihi











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, December 31, 2011

Happy New Year

Salam Semua.. 31/12/2011
Sekejapnya masa brlalu kan....tak sangka hari ni ari trakhir kita di thn 2011...
So, sebelum tibanya tahun baru 2012, aku nak wish la, happy new year kat korang yg mmbaca blog ni....
Moga tahun 2012 lebih baik dari tahun2 sebelumnya.. Azam2 yg belum tercapai untuk tahun 2011 ni aku bawak ke tahun 2012 pulak... Moga tahun 2012 ni membawa kenangan manis untuk kita semua....

Sebelum detik 12.00 sila buat manual pengurusan hati ini :

• DELETE semua FILE kebencian & amarah
• INSTALL anti-virus ego & putus asa
• RESTART kehidupanmu dgn kasih sayang
• REFRESH peribadi kita yg mulia
• DOWNLOAD sifat2 SABAR & TAQWA
• UPLOAD tingkahlaku yg BENAR, JUJUR & IKHLAS
• Jangan meng-'UNDO' pengalaman buruk & sedih
• LOADING semua dgn DOA & USAHA
• COPY & PASTE semua pengajaran & ilmu yg bermanafaat
 Pstttt: masih nerves nak ngajar ni... nerves2..... camne erk???

 

Friday, December 30, 2011

yeah...

salam semua...
ari ni call yg d tunggu2 mengecall jugak(apala bhasa...korang paham ke??
Dapat call dari pejabat kemas... Dorang suruh melapor kat pejabat kemas Kuching, kat Sego....
aiyooo, mana sego tu?? Kalo sogo tu tau la.... mak aku sia cakap nak ikut kalo melapor kat sogo tu..hehehehee....

Brita gembira dari kawanku(gembira ke)..Memandangkan dia dah kat opis, dia pun cek nama aku skali...dia cakap, aku kena posting kat Tabika Kpg Sendeng....Pening lagi.. Mana tempat tu??? Tak pernah dengar ponnn... Kawanku tu dah double cek..Tapi tetap tabika yg sama..huwaaaaaaaaaaa =(

Pastu dapat call dak kemas untuk kali ke-2...Ada bnda yg lupa nak bagitau...Akupun ambik la kesempatan tanya tempat aku posting...Masih ragu2 ngan tempat yg kwn aku tu bagitau..Skali org tu cakap kat kpg Sandong daaaa... pening lagi....kat mane tu?? atoiiiii.... Aku tanye la, kat mane tempat tu Cik?? Orang tu jawab, tak tau la.. hari selasa nanti tanye lagi k... (apalaaaa)

Then dapat call dari sahabat yg terlampau excited tanye aku posting kat ne....talking2 n aku bgtau tempat aku kena posting tu...skali dia cari, fuhhh jauh meh... Rasanya punah semua harapan aku bila tau Tabika tu kat ne... Nampaknya tak dapatla aku ulang alik dari rumah...huhuhuhu..takpela, sabo2...

Sekarang ni aku hanya mampu berdoa sebuah keajaiban akan berlaku...heheheehe...

Kalo kena jugak mengajar kat sane, aku redha jak la.... demi agama, bangsa dan negara....chewahhhh, semangat ni...Moga aku diberi kekuatan...=)



Thursday, December 29, 2011



Allah tidak pernah menjanjikan langit selalu biru
Allah tidak pernah menjanjikan jalan hidup tanpa batu
Allah tidak pernah janjikan matahari tanpa hujan
Allah tidak pernah janjikan kebahagiaan tanpa kesedihan
Allah tidak pernah janjikan kesuksesan tanpa perjuangan
... ...
Kadang kita dapatkan kilat, petir dan badai tapi bukankah kita tahu ada pelangi setelah hujan ??

Allah menjanjikan kemudahan bersama kesulitan
Allah janjikan Rahmat dalam ujian
Allah janjikan ganjaran dalam kesabaran
Allah janjikan keteguhan dalam perjuangan

KEEP SMILE AND SPIRIT ^__^

Senyum ketika kita kehilangan sesuatu karena Allah telah menyediakan yg terbaik
Senyum ketika keadaan membuat kita terpuruk karena Allah akan mengubah kesedihan dengan suka cita
Senyum ketika orang menyakiti karena kita tahu Allah tidak pernah tidur dan selalu menjaga kita
Tetaplah tersenyum dan bersuka cita karena pertolongan Allah sudah dekat

LA TAHZAN INNALLAHA MA'ANA
Jangan bersedih Allah bersama kita
 
 



♥ Saya tak minta yg SOLEH ,sebab saya pun tak lah SOLEHAH sgt...

♥ Saya tak minta yg bergelar USTAZ, sebab saya lg jauh utk bergelar USTAZAH...

♥ Nak minta yg KAYA, saya pun TAK KAYA, hanya sekadar apa yg ada...

♥ Nak minta yg HENSEM, saya tak la CANTIK sgt, sekadar hamba sesempurna kejadian yang ALLAH ciptakan...
... 
♥ Nak minta yg BERPANGKAT, saya hanya seorg HAMBA...

♥ Cukuplah sekadar yg MEMAHAMI dan MENERIMA diri seadanya ...

♥ Cukuplah yang ada AGAMA di hati dan mengamalkannya serta sama2 mencari jalan ke Syurga apabila bahtera di layar dan masjid di bina...

♥ Cukuplah yang sama2 saling MEMBANTU dlm susah dan senang mengharungi lautan dunia... ♥

Friday, December 23, 2011

Home Sweet Home

Salam semua....
Home Sweet Home.. aku smpai kat bumi kenyalang ni 22/12 jam 7 mlm.. seronok sgt2 setelah 3 bulan lebih meninggalkan bumi kenyalang ni.. rindu sangat2 ngan Family..hihihi....

bermula dari Virgo Teluk Batik, Perak, ke bumi PKM'A' Kuala Selangor, berpindah ke ILK Kuala Lumpur, n akhir skali di Kem PLKN Permata Resort, Alor Gajah.... Seluruh tempat ku jelajah...

Alhamdulillah aku d berikan ketabahan diri untuk hidup d negeri orang dan d beri kekuatan olehNya untuk mngharungi cabaran2 di bumi PKM 'A' Kuala Selangor....

Buat kawan2, terima kasih sebab memberikan satu kenangan manis untuk aku... Thanks untuk kwn2.. Semoga ikatan ukhuwah yg terbina akan kekal hingga akhirnya... Bersedia untuk d posting...Peaceeee =)

Friday, December 9, 2011

Alhamdulillah selesaiiii.....


Salam semua.....

Nak menunjuk-nunjuk ckit hasil krja aku ni....walaupun tak cantik, aku tetap nak tunjuk....hehehehee.....

Tak sangka aku akan terjerumus buat puppet ni.....xsuka ka suka ka, trpksa jugak buat kan..huhuhuhu.. redhaaaa jak... =)







psttttttt: sebenarnya BIG BOOK tu org lukis untuk aku.. tapi sebab rasa bersalah aku tak buat kerja tu, aku gunting, lekat kat mounting board, selotep, n spray.. sehari semalam aku buat tu.....=) kira ok la kan.. blh d kira hasil krja aku jugak kan.. dripada xbuattt......hehehehehe

 

Sunday, December 4, 2011

Jom main masak-masak

Hehehheee....... Aku nak tersengeh-sengeh dulu, boleh tak????
jumaat lepas kitaorang ada buat praktikal masak..fuhhhh, macam apa ntah.. lama dah xmasuk dapur ni(bunyi macam selalu je aku masuk dapur).....hihihihihihi
kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan n 5 org dalam 1 kumpulan tu... pastu resepi n menu semua dah d tentukan.. kami dapat roti sardin n mee goreng.. sooo far, sooo gud..... sebab ada resepi kan.. lagipun ada org yg memang pakar memasak dlm kump aku ni..... senang ckit... dia masak tnpa mntk tolong kami.. aku cuma tolong potong2 n kemas2.. ok kan?? 8least xdela kotor sangat..hehehee..

jom la layan gambar2 yg sempat d ambik time memasak tu....

 -tengah potong lobak pun sempat posing kannnn...-

 -Roti sardin-

 -jgn hairan yerrr... kitaorg terlebih peramah, smpaikan kalo brgambo pun org akan mnyampuk..hehehe-



 -posing sebelum presentation mknan-


 -ni gmbar candid-

 -ni pun gmbar candid... apapun, jerawat ku tetap nampak.....-hehehee

Sekadar ingatan...





Menangislah sahabat,
Kerna air mata adalah bicara yang terindah...

Air mata terindah lahir,
Bilamana kamu terpisah dengan kemaksiatan,
Bilamana kamu bertaubat dengan jiwa penyesalan,
Tika dirimu mengusir kawan-kawan yang buruk perangai,
Tatkala itu kamu pasti merasakan titisan air hangat dipipimu...

Dan bilamana dirimu meraih tangan,
Insan bergelar sahabat,
Tanpa dirimu sedari pipi dibasahi,
Butiran mutiara yang sangat indah...

Bilamana tercipta satu pertemuan,
Dan terungkai segala isi hati,
Terungkap sebuah jalinan persahabatan,
Tapi tibanya saat perpisahan,
Detik ini pasti akan terjadi,
Titisan hangat pasti akan menemani diri,
Kerna pertemuan dan perpisahan adalah lumrah alam...

Bertemu dan berpisah kerana Allah,
Bisa melahirkan rantai-rantai perjuangan,
Pergimu menyebarkan wangian jannah,
Moga dunia ini akan berbau haruman syurga...

Tetapi sedarlah sahabat,
Saat dirimu menghadap Rabbul Izzah,
Mutiara indah yang hadir menemani dirimu tika itu,
Itulah air mata yang paling bernilai,
Ia bisa menjadi perisai

Sumber : Facebook.
 

Thursday, December 1, 2011


 
Tidak MUDAH tersenyum ketika hati menangis dan teriris
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari itu bagian dari kasih Ilahi
Agar Allah memindahkan kebaikan-kebaikan orang yang menyakiti kita

Tidak MUDAH bangkit dalam keadaan terpuruk
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari...
Bahwa Allah sedang menyapa dengan cinta-Nya Agar kita tumbuh besar dan kuat

Tidak MUDAH memberi ketika diri sendiri dalam kekurangan
Tapi akan terasa INDAH ketika kita bisa membahagiakan orang lain
Bukan membahagiakan diri sendiri

Tidak MUDAH memaafkan ketika kita dibenci dan di hina
Tapi akan terasa INDAH kalau itu bagian dari penyucian diri...
Dan ikhlash hanya mengharap ridlo Ilahi

Tidak MUDAH melupakan kegagalan ketika kita masih berkubang didalamnya
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itu adalah awal dari kesuksesan kita

Tidak MUDAH melupakan masa lalu yang menyakitkan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itulah jalan yang harus ditempuh
Untuk mengawali kebahagiaan yang akan diberikan Allah sebagai penggantinya

Tidak MUDAH menghilangkan duka karena kehilangan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari...
Bahwa Tuhan telah meminjamkan kepada kita beberapa saat

Tidak MUDAH menghadapi penderitaan dan cobaan yang terus mendera
Tapi akan terasa INDAH ketika menumbuhkan kesabaran dan rasa syukur
Dan menyadari itu bagian dari cara Allah menyayangi hambanya...
Seperti Allah menyayangi para Nabi dan Rasul-Nya
Sumber : Facebook
 

Kesedihan Tak Akan Abadi


 
Kesedihan tak akan Abadi...

Maka tersenyumlah Wahai diri,
Roda kehidupan selalunya berputar ada kalanya bahagia terasa,Sedih Merintih juga air mata.Tapi tahukan engkau,ada Dia yang Selalu menatapmu Lembut yang paling tahu apa Yang terbaik Untukmu.Dia Memberi apa Yang kamu butuhkan Bukan apa Yang kamu inginkan.

maka Tersenyumlah wahai Diri,
semua Yang terjadi Juga karena Kehendak-Nya,semua berjalan atas Rencana-Nya.Ilmu-Nya meliputi segalanya dan kau tak MUngkin menjangkaunya... jadi Untuk apa resah untuk Sesuatu yang Belum pasti kejadiannya.Bukankah janji-janji-Nya itu pasti.
Allah Maha Mengetahui.

Ada Dia Yang selalu Maha Memberi,dan Dia Memberika kepadamu segala apa yang kau Mohonkan pada-Nya.Dan Jika kau mampu menghitung Nikmat-Nya..maka tak ada alasan bagimu untuk mengeluh atas apa yang saat ini Allah Berikan.

Hidup Selalu berjalan meski terkadang hati tak Menginginkan,yang Dicinta akan pergi,yang Didamba akan Hilang ..Maka dekatkanlah Dirimu dengan-Nya karena Dia yang Maha Kekal.

Seorang hamba akan rapuh tanpa Tuannya,,begitu kita sebagai seorang hamba..Maka hanya pada-Nya lah Kita pantas untuk menggantungkan segala Asa Dan harapan..Karena Allah Maha Kuasa.. kau tak akan pernah kecewa.

Ini ujian dari-Nya,dan Dia tak kan menguji Hamba-Nya melebihi batas Kemampuan seorang Hamba itu.Tapi bukankah manusia memang diuji,untuk mengetahui mana yang paling Bertaqwa kepada-Nya,maka tetaplah istiqomah dijalan-Nya

Masih banyak saudara-saudara Kita diluar sana yang Sedang Diuji dengan kesakitan dan kegelisahan,Selalu ada hikmah Dibalik Musibah,Selalu ada kemudahan setelah kesulitan,,, Semua akan Indah pada saatnya,,,maka bersabarlah.

" Tersenyumlah Wahai Diri...semua yang terjadi akan berakhir dan kembali kepada-Nya"

Lega sikitttt

Ya Allah..Titipkan ketenangan buat dia yang sedang keresahan..Ya Allah,kembalikan keceriaan buat dia yang kedukaan..Ya Allah,gantikan tangisan dia dengan senyuman..Ya Allah,jika ini ujian maka berikan dia kekuatan..Ketahuilah tiada yang lebih mengerti perasaanmu melainkan Allah.Tiada yang lebih dekat kepadamu melainkan Allah.Maka rintihlah segalanya dalam doa dan sujudmu kepadaNya..ketika kau juga mencintai seseorang,maka ingatlah pada Yang Maha Menciptakan kekasihmu,ingatlah pada Yang Maha Menggenggam hati kekasihmu,ingatlah pada Yang Maha Menguasai kekasihmu dan ingatlah Yang Maha Menanamkan rasa CINTA dlm hatimu itu,Dia adalah ALLAH SWT...

Sekuat mana pun GODAAN yang harus kita hadapi,Sekuat mana pun CABARAN yang harus kita lalui,Sejauh mana pun HARI-HARI yang perlu kita tempuhi,Jangan pernah berhenti BERHARAP dari pertolongan ILAHI..Kerana Hanya Dia Sebaik2 PENOLONG..
Salam semua....
apa khabar??? chewahhh, mcm apa la pulak kan....
mlm ni aku nak relax jak... tak nak tengok kerja..........
Alhamdulillah, krja hampir siap sepenuhnya.... Semalam aku siapkan krja smpai jak 4 pagi baru tidur..... sebenarnya krja tu dah siap petang semalam... disebabkan tunggu giliran print, smpai ke pagi la pulak.. sampai tertidur aku tggu... Alhamdulillah selesai dah.. tinggal nak buat big book n puppet lagi.......

Lama tak menulis kat blog ni, terasa janggal pulak kan(mengada-ngada mood)...

2 bulan lebih dah tinggal di perantau, kerinduan pada keluarga makin menebal.. Aiiii, tak nak la tulis pasal fmily.. takut nangislak.. mlm ni nak happy2 je... xmo nangis..huhhuhu

Nak upload pic2 spanjang aku kat sini blh tak?? kalo xleh, jgn tengok k....hehehee :)
















Thursday, November 24, 2011

bertabahlah.. Allah itu sentiasa di sisimu

gilaplah logam yang ada dlm dirimu..
andai punya karat-karat yang masih bersisa dan berbaki, yg menyelaputi hati.. menyebabkan logammu malap..
maka bersihkanlah karat-karat itu..
hingga suatu ketika, logammu bersinar kembali,,
bersinar utk islam, inshaAllah



KENAPA AKU DIUJI?


KENAPA AKU DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;
"Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA FRUST?
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah: "Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung".
-Surah At-Taubah ayat 129
 

Tuesday, November 22, 2011

PWTC

Salam semua.. lambat ckit aku update blog ni....
14/11 lepas, kami ikut serta dalam sambutan 50 tahun kemas kat PWTC...ramai yg datang..dalam 6000 org,smpaikan tmpat duduk pun tak cukup.. nak kgsi la gambar ckit..hihiihi