Wednesday, July 6, 2011

Inteview lagi dan lagi

Ari ni aku inteview untuk post Pen. Peg Eksekutif (penaksiran) gred 31... Fuyooo, dgr nama jawatan dah bergegar kepala lutut ni..kuang3... Inteview kali ni lain sikit drp inteview aku sbelum2 ni...

Aku datang kat sana jam 7.30 pagi.. Tunggu dekat tgkat bawah, sebab tak tau nak gi tingkat brapa.. Dalam surat tawaran pun takde bagitau.. Dekat jam 8 baru naik ke tgkat 13 tu.. Tingkat tmpat inteview. Tunggu lift sekian lama.... Aku rasa, dorang perlu tambah lift kot... Bila lift turun, semua berebut-rebut masuk..

Aku apa lagi, memang pakar dalam hal ni... Selit menyelit.... hahahaa... Last2 lift tu tak dapat tutup.. Aku buat muka selambe je.... Sampaikan ada kat satu tingkat tu, lift tu jem.... Kitaorang siap tekan loceng kecemasan lagi tuuu..... Takut jugak la time tu...hehehee... Pastu terpaksa sorang mengalah... Yang pastinya orang tu bukan aku..kuang3...

Ari ni aku perlu pentingkan diri dulu... Takkan nak mengalah kan.... Aku sampai dulu weh... Malas aku nak mengalah... kejam kan aku......hahahaa..

Dalam jam 8.15 macam tu, nama kiraorang kena panggil.. Ingatkan terus masuk bilik temuduga (macam tak sabar je aku ni)...

Rupe-rupenya, kitaorang kena timbang ngan sukat ketinggian.... Tu aku xhairan la kan.. Ari tu pun pernah jugak.... Yang bestnya, ketinggian aku naik n berat aku menurun.. Aik, biar betulll... Masih ada ka proses ketinggian untuk remaja2 yg umur macam aku ni..hik3... Tapi, yang paling melucukan, kitaorang kena bergambar....lawak2.... Bukan satu snep, tapi 5 tau....... Siap pakai nametag lagi.. Besar lagi nombor kat nametag tu.. Nametag aku ada nombor 4 panel 3.. Lawak2.. Sampai sekarang aku masih macam xdapat terima benda tu...

Nasib aku masih macam dulu jugak.. Dapat panel yg lambat..huhuhuhu.. Panel lain dah nombor 6, panel aku baru jak nombor 3..huwaaaaaaa...... sedihhh...

aku masuk dalam bilik temuduga tu dalam jam 11.40... Kluar dari bilik tu jam 12.15... Lame jugak eh... Apepun, panel ni paling best yg pernah aku jumpa...hihihihhii....

Antara soalan2 dorang :-
-Kenalkan diri, latar belakang keluarga n latar blakang pendidikan..... Aku ape lagi.. Goreng jak.. Asalkan bukan dalam BI, aku dapat goreng...

-Apa yg aku tau tentang LHDN... Aku jawab la, LHDN ni di tubuhkan tahun 1996.... Pastu dorang ketawa.. Pastu ayat yg paling buat dorang gelak sakan, aku jawab, LHDN ni dilembagakan pd tahun 1996.... Aku pun rasa cam nak ketawa jak dengar jawapan aku tu.. sepatutnya diwartakan... Aku lak cakap dilembagakan.. Then aku ceritakan pasal tugas LHDN.... Tak tau la betul ke tak.. Hantam sajala...

-Sapa nama pengarah LHDN... Owh, itu aku tau.. Senang jak tu.... Adaka patut dorang tanye, orang gelar pengarah tu apa?? Blur dah aku.... Sebenarnya aku xfaham soalan...hahahahaa.. Lucu2

-"Boleh ke awak berhadapan dengan pembayar cukai yg garang sedangkan saya nampak awak ni jenis yg lembut.... Sy bimbang awak tak dapat berhadapan ngan mereka.. kalau diarang call marah2, susah awak nanti"... best jugak soalan dia....hahahaha... Lembut kah aku ni???? huhuhuhu.. mungkn kot.. Aku jawab, aku ni dalam kelembutan, ada ketegasan.. kalau tak, macam mana aku nak control kelas... chewahhhh... dorang setuju akhirnya...kih3....

-"Awak hafizah ke??" nampak macam baek sangat ke aku ni??huhhuhuhuhu.. 

-"Kenapa mintak jawatan ni??? Sedangkan awak sekarang ada kerja tetap".. aku dengan terus terang, jawab sebab gaji..... Nampak sangat mata duitan.... Aku terangkan pasal kepentingan benda tu zaman ni....

- "Awak tak kisah ke kalau awak di hantar jauh dari Kuching?? di hantar ke Perlis ke, Sabah ke.. dekat2 ngan Thai ke... Sebab sy takut awak tak dapat duduk jauh dari family".. amboi, melampau la sampai di hantar ke Thai tu..hahahaa.. Aku jawab tak kisah kot... sebab aku biasa dah duduk jauh dari family...tinggal kat asrama time skolah menengah n dekat U dulu...

-Lastly, kata2 nasihat dari panel temuduga tu....." lepas ni, awak banyakkan berdoa, solat hajat n sebagainya.. mana tau rezeki awak... tapi, andai kata awak takde rezeki kat sini, jadikan temuduga ni sebagai satu pengalaman untuk masa akan datang.. mungkin bukan rezeki awak.. Kalau dapat kerja ni, kerja dengan sungguh2... jangan awal2 je rajin.. bila dah sah jawatan, jadi malas pulak..." (lebih kurang macam tu la ayat panel tu... panjang sebenarnya, tapi lupa dah...) apepun panel ni lah panel paling best aku penah jumpa... kata2 dorang memang BAEK PUNYEEE...hahahaa...

Panjangnya aku taep... Nak tidur la.. Letih... Gud nite sume.. =)






3 comments:

lak said...

ye ke? meninggi ke menurun tinggi ko ns? by da way...all da best gud luck and hopefully u get dat job....:)

NaNaSoHa said...

ninggi tinggi la lak...hahahahaa... amiinnnn.. mudahan la rzki aku kat sia

Contoh Soalan LHDN said...

Kalau lulus exam LHDN online 20 september nanti dapat lah join interview. Mesti best!

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, July 6, 2011

Inteview lagi dan lagi

Ari ni aku inteview untuk post Pen. Peg Eksekutif (penaksiran) gred 31... Fuyooo, dgr nama jawatan dah bergegar kepala lutut ni..kuang3... Inteview kali ni lain sikit drp inteview aku sbelum2 ni...

Aku datang kat sana jam 7.30 pagi.. Tunggu dekat tgkat bawah, sebab tak tau nak gi tingkat brapa.. Dalam surat tawaran pun takde bagitau.. Dekat jam 8 baru naik ke tgkat 13 tu.. Tingkat tmpat inteview. Tunggu lift sekian lama.... Aku rasa, dorang perlu tambah lift kot... Bila lift turun, semua berebut-rebut masuk..

Aku apa lagi, memang pakar dalam hal ni... Selit menyelit.... hahahaa... Last2 lift tu tak dapat tutup.. Aku buat muka selambe je.... Sampaikan ada kat satu tingkat tu, lift tu jem.... Kitaorang siap tekan loceng kecemasan lagi tuuu..... Takut jugak la time tu...hehehee... Pastu terpaksa sorang mengalah... Yang pastinya orang tu bukan aku..kuang3...

Ari ni aku perlu pentingkan diri dulu... Takkan nak mengalah kan.... Aku sampai dulu weh... Malas aku nak mengalah... kejam kan aku......hahahaa..

Dalam jam 8.15 macam tu, nama kiraorang kena panggil.. Ingatkan terus masuk bilik temuduga (macam tak sabar je aku ni)...

Rupe-rupenya, kitaorang kena timbang ngan sukat ketinggian.... Tu aku xhairan la kan.. Ari tu pun pernah jugak.... Yang bestnya, ketinggian aku naik n berat aku menurun.. Aik, biar betulll... Masih ada ka proses ketinggian untuk remaja2 yg umur macam aku ni..hik3... Tapi, yang paling melucukan, kitaorang kena bergambar....lawak2.... Bukan satu snep, tapi 5 tau....... Siap pakai nametag lagi.. Besar lagi nombor kat nametag tu.. Nametag aku ada nombor 4 panel 3.. Lawak2.. Sampai sekarang aku masih macam xdapat terima benda tu...

Nasib aku masih macam dulu jugak.. Dapat panel yg lambat..huhuhuhu.. Panel lain dah nombor 6, panel aku baru jak nombor 3..huwaaaaaaa...... sedihhh...

aku masuk dalam bilik temuduga tu dalam jam 11.40... Kluar dari bilik tu jam 12.15... Lame jugak eh... Apepun, panel ni paling best yg pernah aku jumpa...hihihihhii....

Antara soalan2 dorang :-
-Kenalkan diri, latar belakang keluarga n latar blakang pendidikan..... Aku ape lagi.. Goreng jak.. Asalkan bukan dalam BI, aku dapat goreng...

-Apa yg aku tau tentang LHDN... Aku jawab la, LHDN ni di tubuhkan tahun 1996.... Pastu dorang ketawa.. Pastu ayat yg paling buat dorang gelak sakan, aku jawab, LHDN ni dilembagakan pd tahun 1996.... Aku pun rasa cam nak ketawa jak dengar jawapan aku tu.. sepatutnya diwartakan... Aku lak cakap dilembagakan.. Then aku ceritakan pasal tugas LHDN.... Tak tau la betul ke tak.. Hantam sajala...

-Sapa nama pengarah LHDN... Owh, itu aku tau.. Senang jak tu.... Adaka patut dorang tanye, orang gelar pengarah tu apa?? Blur dah aku.... Sebenarnya aku xfaham soalan...hahahahaa.. Lucu2

-"Boleh ke awak berhadapan dengan pembayar cukai yg garang sedangkan saya nampak awak ni jenis yg lembut.... Sy bimbang awak tak dapat berhadapan ngan mereka.. kalau diarang call marah2, susah awak nanti"... best jugak soalan dia....hahahaha... Lembut kah aku ni???? huhuhuhu.. mungkn kot.. Aku jawab, aku ni dalam kelembutan, ada ketegasan.. kalau tak, macam mana aku nak control kelas... chewahhhh... dorang setuju akhirnya...kih3....

-"Awak hafizah ke??" nampak macam baek sangat ke aku ni??huhhuhuhuhu.. 

-"Kenapa mintak jawatan ni??? Sedangkan awak sekarang ada kerja tetap".. aku dengan terus terang, jawab sebab gaji..... Nampak sangat mata duitan.... Aku terangkan pasal kepentingan benda tu zaman ni....

- "Awak tak kisah ke kalau awak di hantar jauh dari Kuching?? di hantar ke Perlis ke, Sabah ke.. dekat2 ngan Thai ke... Sebab sy takut awak tak dapat duduk jauh dari family".. amboi, melampau la sampai di hantar ke Thai tu..hahahaa.. Aku jawab tak kisah kot... sebab aku biasa dah duduk jauh dari family...tinggal kat asrama time skolah menengah n dekat U dulu...

-Lastly, kata2 nasihat dari panel temuduga tu....." lepas ni, awak banyakkan berdoa, solat hajat n sebagainya.. mana tau rezeki awak... tapi, andai kata awak takde rezeki kat sini, jadikan temuduga ni sebagai satu pengalaman untuk masa akan datang.. mungkin bukan rezeki awak.. Kalau dapat kerja ni, kerja dengan sungguh2... jangan awal2 je rajin.. bila dah sah jawatan, jadi malas pulak..." (lebih kurang macam tu la ayat panel tu... panjang sebenarnya, tapi lupa dah...) apepun panel ni lah panel paling best aku penah jumpa... kata2 dorang memang BAEK PUNYEEE...hahahaa...

Panjangnya aku taep... Nak tidur la.. Letih... Gud nite sume.. =)




3 comments:

  1. ye ke? meninggi ke menurun tinggi ko ns? by da way...all da best gud luck and hopefully u get dat job....:)

    ReplyDelete
  2. ninggi tinggi la lak...hahahahaa... amiinnnn.. mudahan la rzki aku kat sia

    ReplyDelete
  3. Kalau lulus exam LHDN online 20 september nanti dapat lah join interview. Mesti best!

    ReplyDelete