Wednesday, January 18, 2012

luahan hati seorang aku

Assalamualaikum...... selamat malam sume....
ni nak story pasal ibubapa zaman sekarang....
bukan mcm zaman dulu lagi.. anak2 xboleh sentuh ckit.... aiiii...

tadi, aku dapat panggilan telefon dr seorang mak kanak-kanak dalam kelas aku...
tanye macam2...
Mula2 tu biasala sembang2 pasal anak dia... tnye camne budak tu..aku terus terang cakap budak tu ada malas ckit...memang tak berapa nak dengar kata... kalau time rajin, dia ikut la apa yg aku ajar... time malas, siap baring2 lagi kat lantai.. Sabar2.......

pas tnye perkembangan anak dia, dia tanye pasal aku pulak (nak tau perkembangan aku kot) ....
tau ape dia tnye?? tanye kelulusan aku daaaaa..... Yelah kan, sape la aku ni... cuma ada diploma je... yela..yela.. tak layak ajak anak2 org bijak pandai kan..... (sedih mood).. merajuk la macam ni..huwaaaaaaaaaaaaaa.=(.. kalo aku xdatang sekolah esok blh x??hehehhee

pas abis d selidiki latar blakang aku, dia selidik pulak latar blakang  ckgu2 lain.. siap tnye kelulusan dorang lagi tu... aiiiiii, cam melampau je....

after that, dia tnya pengalaman mengajar aku.. aku dengan bangganya cakap aku dah mengajar budak skolah rendah 2 tahun.... pastu baru dia senyap sekejap....

then, macam2 lagi soalan yang aku rasa menyakitkan hati aku n orang2 yang mendengarnya..malas la nak crita... tambah sakit ati nanti...

pendek kata, ibubapa zaman skarang memang berbeza drp ibubapa aku dulu.... 

sekadar peringatan, sapa pun guru yang mengajar anak dorang, mesti dihormati tak kira la apa kelulusan dorang..yang kita kena tau, Guru adalah orang yang diberi amanah untuk mendidik anak2 korang sampai pandai..... takde sorang pun guru kat dunia ni nak anak didik dorang jadi bangang(ayat geram ni).... Guru sentiasa membuat yang terbaik untuk menjadikan anak didik dorang seorang insan yg berguna kepada agama, bangsa dan negara(patriotik mode)...

apepun terima kasih la kepada guru2 aku yg mengajar aku zaman dolu2... dan sekarang aku bekerja dengan salah seorang guru Tabika aku dulu... Dulu kami "guru & murid".. sekarng ni kami "rakan sejawat"..=)

ok, out dulu.... esok nak g skolah...... hehehe

Salam =)






0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, January 18, 2012

luahan hati seorang aku

Assalamualaikum...... selamat malam sume....
ni nak story pasal ibubapa zaman sekarang....
bukan mcm zaman dulu lagi.. anak2 xboleh sentuh ckit.... aiiii...

tadi, aku dapat panggilan telefon dr seorang mak kanak-kanak dalam kelas aku...
tanye macam2...
Mula2 tu biasala sembang2 pasal anak dia... tnye camne budak tu..aku terus terang cakap budak tu ada malas ckit...memang tak berapa nak dengar kata... kalau time rajin, dia ikut la apa yg aku ajar... time malas, siap baring2 lagi kat lantai.. Sabar2.......

pas tnye perkembangan anak dia, dia tanye pasal aku pulak (nak tau perkembangan aku kot) ....
tau ape dia tnye?? tanye kelulusan aku daaaaa..... Yelah kan, sape la aku ni... cuma ada diploma je... yela..yela.. tak layak ajak anak2 org bijak pandai kan..... (sedih mood).. merajuk la macam ni..huwaaaaaaaaaaaaaa.=(.. kalo aku xdatang sekolah esok blh x??hehehhee

pas abis d selidiki latar blakang aku, dia selidik pulak latar blakang  ckgu2 lain.. siap tnye kelulusan dorang lagi tu... aiiiiii, cam melampau je....

after that, dia tnya pengalaman mengajar aku.. aku dengan bangganya cakap aku dah mengajar budak skolah rendah 2 tahun.... pastu baru dia senyap sekejap....

then, macam2 lagi soalan yang aku rasa menyakitkan hati aku n orang2 yang mendengarnya..malas la nak crita... tambah sakit ati nanti...

pendek kata, ibubapa zaman skarang memang berbeza drp ibubapa aku dulu.... 

sekadar peringatan, sapa pun guru yang mengajar anak dorang, mesti dihormati tak kira la apa kelulusan dorang..yang kita kena tau, Guru adalah orang yang diberi amanah untuk mendidik anak2 korang sampai pandai..... takde sorang pun guru kat dunia ni nak anak didik dorang jadi bangang(ayat geram ni).... Guru sentiasa membuat yang terbaik untuk menjadikan anak didik dorang seorang insan yg berguna kepada agama, bangsa dan negara(patriotik mode)...

apepun terima kasih la kepada guru2 aku yg mengajar aku zaman dolu2... dan sekarang aku bekerja dengan salah seorang guru Tabika aku dulu... Dulu kami "guru & murid".. sekarng ni kami "rakan sejawat"..=)

ok, out dulu.... esok nak g skolah...... hehehe

Salam =)




No comments:

Post a Comment